Co je winesave®PRO?
winesave®PRO je 100% čistý argon v potravinářské kvalitě.
Jaký je rozdíl mezi starší variantou winesave® a nejnovější winesave®PRO?
winesave®PRO využívá při výrobě nejmodernější technologii plnění stlačeného plynu, což umožnilo zvýšit celkový objem stlačeného argonu ze 6ti litrů u starší varianty winesave® na 9 litrů u varianty winesave®PRO. Díky tomu můžeme garantovat minimálně 100 dávek v rámci jednoho balení.
Proč použít argon?
Argon je zcela inertní, bezbarvý, pachově a chuťově neutrální plyn. Kromě toho nereaguje s žádnými dalšími látkami. Znamená to, že nemá žádný vliv na látky, se kterými přijde do styku. A co je nejdůležitější, argon je až 2,5krát těžší než vzduch! Díky svojí hmotnosti klesá dolů a zůstává na jakékoli látce, která se nachází pod ním. Při vehnání do otevřené lahve s vínem klesá dolů a zůstává na povrchu vína, kde vytváří bariéru mezi cennou tekutinou a vzduchem.
Odkud argon pochází?
Argon pochází ze vzduchu, který dýcháme. Vzduch je koktejl plynů - kyslík, dusík, oxid uhličitý, vodík, neon, helium, metan, krypton, xenon, ozónu a samozřejmě argon. Obsah argonu ve vzduchu je necelé 1%, ale na rozdíl od kyslíku je inertní, což znamená, že nepodléhá chemickým reakcím.
Jak je zajištěno dokonalé uchování otevřeného vína?
Charakter vína se mění a zhoršuje, je-li víno vystaveno působení atmosféry, konkrétně největšímu nepříteli vína – kyslíku. Proces okysličování se rozbíhá ihned po otevření lahve a při nalévání vína se ještě urychluje. Vháněním argonu do otevřené lahve dojde k odstranění vzduchu a jeho destruktivních prvků z celého povrchu hladiny zbývajícího vína, a to v průběhu několika málo sekund. Argon zajišťuje dokonalou a nepropustnou izolaci.
Popis použití prostředku winesave®PRO.
Nasaďte pryžovou hadičku (je součástí dodávky) na trysku v horní části nádoby. Poté zasuňte hadičku do otevřené lahve vína, tak aby byla nasměrována ke stěně lahve maximálně 4 centimetry nad hladinou vína. Stiskněte trysku po dobu přibližně jedné sekundy a poté nasaďte zpět uzávěr lahve, korek nebo zátku. Ukládejte lahve s vínem ve svislé poloze, netřepte jimi a nenaklánějte je. Jedna nádoba s prostředkem winesave®PRO postačí přibližně na 100 dávek. Chcete-li další sklenici vína, jednoduše ji nalijte jako obvykle a argon se přirozeně uvolní zpět do atmosféry. Znovu použijte dávku plynu, nebudete-li lahev dopíjet.
Jak dlouho po otevření lahve je třeba použít winesave®PRO?
Pro nejlepší výsledek doporučujeme použít winesave®PRO bezprostředně po otevření a nalití vína do skla nebo karafy z důvodu minimalizace kontaktu vína se vzduchem s cílem uchovat zbývající víno svěží na další příležitost.
Funguje to i u šumivých vín?
Ano – ze stejných důvodů jako u standardního vína, avšak v tomto případě je také nutné použít zátku umožňující zadržení oxidu uhličitého v lahvi, tzv. stopper. Nevyhnutelně dojde k určitému úniku CO2, i když v mnohem menší míře než obvykle. Avšak chuť bude zachována dokonale.
Jedná se o zcela novou technologii?
Role argonu při uchovávání vína je známa a je využívána vinaři již po mnoho let. Technologie, která přenáší použití prostředku winesave®PRO z vinařství ke konzumentovi, je však nová. Je cenově dostupná a přesně zabalená v levné a snadno použitelné nádobě, která je bezpečná a šetrná k životnímu prostředí. Nádoba a její součásti jsou kompletně recyklovatelné a argon se vrací zpět do atmosféry, ze které pochází.
Jak likvidovat prázdné balení winesave®PRO?
Obal prostředku winesave®PRO je vyroben z recyklovatelné slitiny a je pod tlakem. Po použití nádobu nepropichujte ani nespalujte. Před recyklaci kontaktujte místní městský nebo obecní orgán odpadového hospodářství aby vám poskytl pokyny ohledně likvidace prázdných obalů pro stlačený plyn.
Víno s aplikovaným winesave®PRO skladujte vždy nastojato v prostředí se stabilní teplotou (vyhněte se vystavování lahví s vínem slunečnímu záření). winesave®PRO chrání Vaše víno proti oxidaci, ale neochrání ho proti škodám způsobeným špatným skladováním. Doporučujeme skladovat bílá vína v boční přihrádce vaší chladničky a červená vína na stojato ideálně ve vinotéce s kontrolovanou teplotou nebo v místech bez přístupu světla.
Při dalším rozlévání vína budete vylévat také prostředek winesave®PRO (protože je 2,5 krát těžší než vzduch), který víno chránil. Chcete-li tedy zbývající víno opět uchovat pro další příležitosti, použijte další sekundovou dávku winesave®PRO. Na zdraví!